Czech DIGI@MED Award 2020 pro olomouckou diagnostiku mozku

V prosinci byly vyhlášeny v prostorách Univerzity Karlovy ceny českých digitálních inovací ve zdravotnictví za rok 2020. První místo a šek na 100 tisíc korun získala v kategorii Existující projekt společnost TESCO SW za digitální nástroj Cereb B-Mode Assist. TESCO SW od svého vstupu do Česko-izraelské smíšené obchodní komory aktivně rozvíjí česko-izraelskou spolupráci v oblasti Smart Healthcare. Unikátní aplikace, jež pomáhá s diagnostikou Parkinsonovy choroby, zaujala odbornou porotu, v níž zasedali zástupci akademické obce, státní správy a podnikatelé.

Parkinsonovu nemoc, kterou v České republice trpí přibližně 50 tisíc lidí, ale i jiná neurologická či psychiatrická onemocnění, je možné díky aplikaci Tesco SW odhalit s předstihem. „Jedná se o softwarový nástroj pro analýzu medicínských obrazů. Díky němu lze chorobu diagnostikovat dříve, než se objeví příznaky,“ vysvětluje Josef Tesařík zakladatel společnosti TESCO SW, která software vyvinula ve spolupráci s profesorem Davidem Školoudíkem, světově uznávaným odborníkem na neurologická onemocnění. Nástroj by se tak mohl stát důležitým pilířem při vytváření prevenčních programů nebo nasazení inovativní léčby.

Další rozvoj s izraelskou Maccabi?

Profesor Škouloudík úspěšně představil Cereb B-Mode Assist v rámci Česko-izraelského inovačního dne Smart Healthcare v roce 2019. Pandemie Covid-19 zpomalila hledání izraelského partnera, který by chtěl tuto českou inovaci využívat a rozvíjet. Centrum česko-izraelských inovací a partnerství (CCIIP) by mělo nyní zastřešit vedení mezinárodní spolupráce na tomto projektu. Jedním z potenciálních izraelských partnerů je zdravotní pojišťovnou Maccabi, která se nyní intenzivně zabývá svými klienty s Parkinsonovou nemocí. Její centrum pro výzkum a inovace je partnerem CCIIP.

Nástroj CEREB B-Mode Assist oceněn společností ROCHE jako nejlepší existující projekt.